Veľvyslanec Ukrajiny chce viac prihraničnej spolupráce so SR

22.01.2005 Celý región

Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ukrajiny v SR Serhij Ustyč chce počas svojej diplomatickej misie prispieť k intenzívnejšiemu využívaniu prihraničnej sp...
Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ukrajiny v SR Serhij Ustyč chce počas svojej diplomatickej misie prispieť k intenzívnejšiemu využívaniu prihraničnej spolupráce v bilaterálnych vzťahoch. Podľa jeho vyjadrenia v Prešove 19. januára perspektívy v tejto oblasti slovensko-ukrajinských kontaktov sú veľmi dobré.

Ustyč uviedol, že objem výmeny tovaru za rok 2004 medzi Ukrajinou a SR by mal prekročiť sumu 650 miliónov amerických dolárov, čo je o vyše 60 miliónov USD viac ako v roku 2003. \"I tak vidíme veľké rezervy, \" povedal. Ocenil postoj ústavných činiteľov SR k vývoju situácie na Ukrajine v súvislosti s minuloročnými voľbami prezidenta. Pripomenul vyjadrenie prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý vníma podporu integrácie Ukrajiny do európskych štruktúr za jednu z tohoročných priorít medzinárodnej politiky SR. Podľa Ustyča Ukrajina vstúpila do roku 2005 ako \"podstatne iná krajina\" a bude pokračovať vo svojej demokratizácii. Medzinárodné spoločenstvo by malo jej v tom pomôcť. Ustyč pripomenul negatívnu skúsenosť, keď spoločenstvo nedodržalo sľuby a nekompenzovalo Ukrajine náklady s uzavretím Černobyľskej atómovej elektrárne. \"Veríme, že teraz sa to už nezopakuje, \" konštatoval.
Ukrajinsko-slovenské vzťahy nie sú podľa veľvyslanca zaťažené žiadnym negatívnym bremenom z histórie. \"Ctíme si hranice a rešpektujeme historickú voľbu toho druhého, \" poznamenal. Otázok spoločného záujmu v konštruktívnom partnerstve je veľa, ale - ako dodal - \"chvalabohu všetky majú pracovný charakter\". Menoval napr. pohraničný režim po tom, čo SR vstúpila do Európskej únie, či nelegálnu migráciu osôb z tretích krajín.
Ustyč vystúpil s prednáškou na tému Súčasný stav a vyhliadky ukrajinsko-slovenských vzťahov na diskusnom večeri tzv. jour-fixe, ktoré už niekoľko rokov organizuje prešovská kancelária Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.
V programe 19. januára mal aj rokovanie s predsedom Prešovského samosprávneho kraja Petrom Chudíkom a oboznámil sa s chodom Generálneho konzulátu Ukrajiny, ktoré ako prvé mimobratislavské pracovisko poskytuje konzulárne služby už bezmála desať rokov.
(jj)
 

Vyberte región